ID-märkning

Från och med 2001 är det obligatoriskt för alla hundar att vara ID-märkta och du som ägare måste registrera ditt ägarskap i ett centralt register hos Jordbruksverket. Detta är för att göra det enklare att fastställa vem som är ägare ifall hunden springer bort eller blir skadad. Valpar ska ID-märkas före fyra månaders ålder, vilket oftast innebär att det görs av uppfödaren i samband med besiktning av valpen inför försäljning.

Tyvärr så är det än så länge inte obligatoriskt att ID-märka katter. Vi rekommenderar dock starkt att du ID-märker din katt. Dels för att kunna hitta dig som ägare om katten skulle springa bort, men även för att du som ägare ska kunna visa att det faktiskt är din katt.

Det är viktigt att ID-märka din katt även om den bara lever som innekatt. Katter har stor förmåga att smita ut när du minst anar det och en katt som inte är van att vara ute har svårt att klara sig själv och kan irra iväg långa sträckor.

Märkningssätt

Det finns två olika sätt att ID-märka din hund eller katt, -med örontatuering eller chipmärkning. Tidigare var det vanligt att hundar märktes med en siffer- och bokstavstatuering i det vänstra örat. Detta gjordes vanligtvis när valpen var ca 8 veckor gammal. Ingreppet är smärtsamt och nuförtiden måste djuret bedövas innan detta görs. Det är därför inte lika vanligt att hundar ID-märks med tatuering längre. Det har istället blivit vanligt att ID-märka hunden med ett microchip som placeras med hjälp av en lite större spruta under huden i nacken på hunden. För katter är det fortfarande vanligast att de märks med en örontatuering. Detta görs då ofta i samband med kastrering.

Fördelar och nackdelar med örontatuering

Med en örontatuering kan vem som helst se att djuret är märkt och söka i något av de register som finns. Örontatueringen kan dock blekna och bli suddig med åren vilket kan göra det svårt att tyda den. Djuret måste även bedövas, helst med ett narkosmedel, för att utföra tatueringen. Det kan även anses vara missprydande med en tatuering i örat.

Fördelar och nackdelar med chipmärkning

Med en chipmärkning syns det inte utanpå djuret att det har en märkning. För att läsa av märkningen krävs en speciell apparat som finns hos veterinärer, Polisen och hundklubbar med fler. Numret går dock alltid att läsa och blir aldrig otydligt. Det är mycket sällsynt att microchippet slutar att fungera. För utfärdande av EU-pass inför utlandsresa krävs det nu även att djuret har en chipmärkning.

När det gäller katter är det ännu inte alla som vet att katter kan vara chipmärkta, utan letar enbart efter en örontatuering om de hittar en bortsprungen katt.

Registrering

När du har ID-märkt ditt djur är det viktigt att märkningen registreras tillsammans med dina personuppgifter för att det ska vara någon nytta med märkningen. För hundar är Jordbruksverkets centrala hundregister obligatoriskt. Det finns dock även möjlighet att registrera ID-märkningen hos Svenska Kennelklubben, oavsett om du har en blandras eller en renrasig hund.

För katter finns det två olika register att anmäla era uppgifter till. Både i Svenska Kennelklubbens ID-register "DjurID" och hos Kattförbundet SVERAK. Vi rekommenderar att katten registreras i båda registren.