Tand och munhåla

Vi utför tandbehandlingar på både hund och katt. Vi har möjlighet att utföra ett flertal olika undersökningar och åtgärder på ditt djur:

  • Tandstensborttagning
  • Utdragning av kvarvarande mjölktänder
  • Undersökning och behandling av frakturerade tänder inkl rotfyllning
  • Utdragning av lösa tänder
  • Behandling av rotspetsbölder
  • Undersökning och behandling av FORL på katt
  • Inspektion av svalg
  • Borttagnade av grässtrån som fastnat bakom mjuka gommen

Vi har även tillgång till en modern digital tandröntgenenhet, vilken vi använder för att diagnostisera FORL, tandfrakturer, rotspetsbölder, käkfrakturer m.m. samt som hjälpmedel vid tandutdragningar.

Vid borttagning av tandsten måste djuret sövas för att tänderna ska kunna göras rent ordentligt. När djuret är sövt tas tandstenen bort med hjälp av ultraljud. Tänder och munhåla inspekteras noggrant och tänderna poleras med tandpasta för tandens yta ska bli slätare så att ny tandsten inte ska fastna lika lätt. Vid behov kan även sjuka eller lösa tänder dras ut.

Eftersom djuret sövs ska det vara fastande minst ca: 6 timmar inför besöket, vatten går bra att ge som vanligt. Vi är även tacksamma om djuret inte är alltför blött eller smutsigt. Hundar bör rastas ordentligt innan de lämnas in.

Efter behandlingen är det viktigt att du börjar borsta tänderna på ditt djur. Detta bör göras dagligen för bästa effekt. Det går bra att använda en vanlig mjuk barntandborste, men det finns även ett antal produkter anpassade för djur. Det är den mekaniska rengöringen som är viktigast, det går därför bra att bara fukta tandborsten med vatten. Det finns dock tandkräm speciellt anpassad till djur som ofta är smaksatt med lever eller liknande, vilket kan göra att ditt djur uppskattar tandborstningen mer. Använd inte vanlig tandkräm för människor till ditt djur då den kan innehålla ämnen som hundar och katter inte tål!

Det är viktigast att borsta utsidan av tänderna då det är där det lättast bildas tandsten. Har du en snäll hund eller katt är det givetvis även bra att borsta insidan av tänderna. Börja med att borsta några tänder i taget så att djuret vänjer sig och gör det gärna till en mysig stund för dig och ditt djur så går det lättare för er båda!