Kastrering

Kastrering av hund

Vid en kastrering tar man bort könshormonproduktionen genom att ta bort könskörtlarna. På hane tar man bort båda testiklarna och på tik, äggstockarna samt livmodern. Efter operationen klingar könshormonerna av under ca en månad och därmed även beteenden som är hormoniellt betingade, men man ska veta att vissa beteende som befästs som t ex hanhundsilska inte alltid försvinner. Det kan därför vara bra att pröva med kemisk kastrering först för att se om förändringen blir den förväntade.

Medicinskt finns det många fördelar men också nackdelar. På tik försvinner helt risken för livmoderinflammation som på vissa raser drabbar ca 50% samt vid kastration före 2 år ålder minskar risken för juvertumör drastiskt. Hos hanhund minskar risken för prostatabesvär, bråck i ändtarmen samt naturligtvis tumöromvandling av testiklarna.

Nackdelarna är risken för viktökning, man bör direkt efter Kemisk eller kirurgisk kastrering dra ner ca 30 % på energin, detta är kanske i mesta laget men det är alltid mycket lättare att öka fodret om din hund blir för tunn. Andra nackdelar är att pälskvaliten på vissa individer blir mer lik valppäls. På tikar kan ca 10 % drabbas av inkontinensbesvär men detta går dock för det mesta att medicinera.

Hoppas denna information gör ert beslut lättare och tilläggas bör att de flesta djurägarna är mycket nöjda med sina kastrerade hundar.

Kastrering av katt

Vid kastreringen tas äggstockar och livmoder bort.

På Uppsala Veterinärmottagning kastrerar vi honkatter antingen via så kallat flanksnitt eller med bukingrepp (s.k. Linje Alba). Både bukingrepp och flanksnitt har vissa fördelar. Vid flanksnitt går man in på höger sida i stället för under buken som i vanliga fall. Med denna metod minskar man risken för bråck och såret blir mycket mindre. Vi syr såret med material som tas upp av kroppen, så man behöver inte komma in för att ta bort stygn. Katterna brukar inte heller bry sig om såret när det sitter på sidan så dom behöver oftast ingen krage.

Många katter går lätt upp i vikt då de kastrerats, så det är bra att minska fodergivan redan direkt efter kastreringen med ca 30%. Detta för att förhindra övervikt, ett allt större problem som bidrar till många sjukdomar.